UNESCO International CNR UNESCO | Activități | Patrimoniu | Burse | Premii | Aniversări | Resurse | Contact | Hartă Site RO | EN   
UNESCO
EducatieStiintaCulturaComunicarePrograme Transversale si Interdisciplinare
Ştiri  
Evenimente  
Proiecte şi Programe  
Burse  
Articole  
Premii  
Activitatea Comitetului Național de Bioetică împotriva DISCRIMINĂRII PERSOANEI VÂRSTNICE
 
     

Discriminarea este una din marile probleme ale contemporaneității a cărei combatere angajează forțe politice, cultura și educația, organismele specializate în drepturile omului ș.a. paleta de manifestare a discriminării fiind una dintre cele mai largi – discriminările pe criterii de vârstă, sex, condiție socială, rasă, etnie, religie, discriminări la angajare, discriminări privind accesul la diferite servicii, în special, la serviciile medicale ș.a.

Bioetica are evident un cuvânt de spus în programele de prevenire și combatere a oricărei forme de discriminare, în primul rând prin misiunile asumate de UNESCO de la constituirea sa.

În spiritul celor de mai sus, Comitetul de Bioetică al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a inițiat în luna iunie a.c. o acțiune de sensibilizare a opiniei publice privind una din  formele de discriminare a persoanelor vârstnice, din ce în ce mai des întâlnită, relele tratamente (abuz și violență).

Punctul de plecare al acestei acțiuni a fost faptul că la 15 iunie se celebrează în lume, ca urmare a deciziei comunității internationale: Ziua Mondială de luptă împotriva relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice. Deși consacrarea acestei zile datează din 2006, am avut surpriza să constatăm că în România nu era cunoscută, la niciun nivel dintre cele care ar fi trebuit să aibă cunoștință și să marcheze această zi.

Ca urmare, acțiunea noastră a avut meritul de a lansa în premieră în țară această zi cu o semnificație atât de actuală.

În cadrul acțiunii s-au realizat următoarele:
- Un interviu la Radio România Actualități  în ziua de 15 iunie susținut de subsemnatul.
- O dezbatere în 16 iunie la Radio România Cultural – emisiunea “Planeta Radio”: la care au participat d-nul Asztaloș președintele Consiliului Național împotriva discriminării și subsemnatul în calitate de Președinte al Comitetului de Bioetică. Urmare a acestei emisiuni, Consiliul Național Împotriva Discriminării și-a inclus în programul de acțiuni și această temă a relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice.
- S-a realizat și o discuție de informare cu membri ai Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice, care au luat act de această problemă, angajându-se s-o includă printre preocupări.
- Un material amplu pe această temă a fost publicat în Viața Medicală, în premieră în mass media de la noi, cu un important ecou printre cititori.

Dr. Constantin BOGDAN
președinte Comitetul Național de Bioetica - UNESCO

 
Subcomisie: Stiinta
Înapoi
 
 
Copyright © 2011 CNR UNESCO
Servicii IT Piese Auto, Pachet revizie, Ulei motor Externalizare IT