Centre & Institute Cat.2
22-05-2020
România deține o astfel de entitate în domeniul Științe Naturale, respectiv Centrul internațional de formare avansată și cercetare în fizică – CIFRA, situat în orașul Măgurele, jud. Ilfov.
CIFRA (acronim de la denumirea în franceză: Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique) a fost înființat prin H.G.nr.1006/2015, în baza unui acord între Guvernul României și UNESCO, ca filială cu personalitate juridică a Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.
Obiectivele CIFRA includ:
- Oferirea de oportunități de formare și cercetare avansată pentru oamenii de știință din țările din Europa Centrală și de Est și din țările în curs de dezvoltare, în special din Africa;
- Desfășurarea și coordonarea studiilor avansate de cercetare în domeniul fizicii și in domenii interdisciplinare aferente;
- Furnizarea de expertiză factorilor de decizie;
- Desfășurarea de activități de promovare care să ofere un forum internațional de discuții și să încurajeze formarea de rețele regionale de colaborare între oamenii de știință din diferite țări.
Organismele de conducere ale CIFRA sunt reprezentate de un Board internațional și de Consiliul de Administrație al Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Directorul instituției este prof. dr. Sabin Stoica.
Activitatile CIFRA se desfășoară prin două departamente: departamentul de cercetare (derularea de proiecte de cercetare pe subiecte de nișă și interdisciplinare) și departamentul de formare (organizarea de cursuri de formare și activități de diseminare).
Proiecte în derulare:
- Proprietățile neutrinilor rezultate din studiul dezintegrărilor rare la energie joasă și înaltă;
- Procese disipative în laseri cu puncte cuantice singulare;
- Valorificarea extinsă a experienței în activităti de spațiu și securitate;
- Studiul teoretic al dezintegrării beta duble - proiect bilateral cu Institutul Unificat de Cercetari Nucleare din Dubna, regiunea Moscova, Rusia;
- Erasmus - PULSE: Profesionalism și deschidere internațională pentru licențe științifice experimentale în Africa de Vest.
Proiecte în perspectivă
TRROL (TRaining in ROmanian Laboratories) este un proiect care își propune să ofere tinerilor studenți și cercetători din țările Europei de Est și de Sud-Est, precum și celor din țările în curs de dezvoltare, oportunități de pregătire și cercetare în România. Proiectul dorește să facă o punte de legătură între cunoștințele dobândite în cadrul studiilor universitare de licență și cele necesare abordării concrete a unor teme de cercetare specifice din fizică și domenii conexe, prin cursuri și stagii de cercetare în laboratoare românești. De asemenea, își propune să promoveze schimbul de date științifice pe diferite teme de cercetare în cadrul rețelelor dezvoltate între instituțiile de învățământ și cercetare din România și unele similare din străinătate.
TRROL se va baza pe infrastructura de cercetare competitivă existentă pe Platforma Măgurele, dar și în alte centre de cercetare din România, și va aborda un aspect important al misiunii CIFRA, anume de a îmbunătăți expertiza științifică în țările în curs de dezvoltare și de a le oferi sprijin pentru o susținere durabilă a cercetării de bază și aplicată, care să ajute la progresul acestora. Pe de altă parte, acesta va contribui și la valorificarea infrastructurii de cercetare din România, prin creșterea vizibilității și contribuției la transferul de cunoștințe în interiorul și în afara țării. Acest proiect va fi realizat în colaborare cu Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) din Trieste, Italia, institut UNESCO de categoria 1.
Activități de diseminare
Școala Internațională ”Pontecorvo” de Fizica Neutrinilor, desfășurată în perioada 1-10 septembrie 2019, la Sinaia, organizată în comun cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, Universitatea Tehnică Cehă din Praga, Universitatea Charles din Praga, Universitatea Comenius din Bratislava și Institutul de Fizică Nucleară din Cracovia.
http://theor.jinr.ru/~neutrino19/program.html
Mai multe informații despre CIFRA pe site-ul http://cifra.infim.ro/ Detalii despre Institutele și centrele din categoria a 2-a sunt disponibile
aici.