Un proces de reformă majoră privind cluburile a început din anul 2013 în conformitate cu Planul de acțiune pentru Consolidarea cooperării Secretariatului UNESCO cu Comisiile Naționale. Astfel, a fost elaborat un nou Cadru de Reglementare (vezi anexa), pe baza consultărilor organizate în mai și iunie 2017, cu Federația Mondială (WFUCA) și cu 40 de State Membre UNESCO.
Calitatea de membru al rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO poate fi dobândită de orice organizație neguvernamentală nonprofit din România care împărtășește valorile și idealurile UNESCO și care se angajează să le promoveze în mod activ, după cum rezultă din planurile de acțiuni și rapoartele de activitate.
Calitatea de membru al rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO este conferită exclusiv de Comisia Națională a României pentru UNESCO la propunerea Comitetului Național de Desemnare.
Domeniile de acțiune tematică ale membrilor rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO trebuie să includă prioritățile globale ale UNESCO, precum și pe cele naționale: