15 septembrie, ziua democrației
Articol publicat pe 15-09-2023În fiecare an, pe 15 septembrie, statele din sistemul Oganizației Națiunilor Unite sărbătoresc Ziua internațională a democrației. Data a fost stabilită printr-o rezoluție a ONU, în 2007, pentru a celebra adoptarea Declarației universale privind democrație de către Uniunea Interparlementară, platformă la care sunt afiliate peste 160 de legislative din întreaga lume, printre care și România.
Valorile și principiile care sprijină instituția democrației: pacea, libertatea, respectul pentru deminitatea umană sunt în egală masură valori și principii fundamentale înscrise în Constituția UNESCO, care, în calitate de agenție specializată a ONU pentru educație știință și cultură, a preluat această sărbătoare și a integrat-o în calendarul propriu.
În fiecare dintre momentele cheie ale istoriei contemporane, UNESCO a susținut dezvoltarea pașnică a societăților, contribuind la construirea și consolidarea democrației, precum și la dezvoltarea instituțiilor democratice, mai ales în perioadele de tranziție. În ultima perioadă, în acord cu documentele de orientare strategică, Organizația s-a concentrat asupra unor demersuri cheie precum programele de educație pentru cetățenie globală, de combatere a extremismului, consolidare a instituțiilor democrației și educație privind genocidul și holocaustul.
Comisia Națională a României pentru UNESCO este onorată ca astăzi, cu priejul Zilei Internaționale a Democrației, să facă cunoscut proiectul de cercetare ”Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities” al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, care a avut un reprezentant in echipa experților ce a creionat Recomandarea UNESCO referitoare la Etica inteligenței artificiale. CCEA este singurul câștigător din România al prestigioasei competiții europene de cercetare de frontieră ERC Starting Grant – ediția 2023.
Proiectul atrage atenția asupra limitelor în care putem delega responsabilitatea morală pentru acțiunile noastre individuale și colective atunci când interacționăm cu și prin avataruri. Într-o lume în care tehnologia este tot mai des utilizată pentru a eroda valorile democratice, iar algoritmii sunt folosiți pentru a crea diviziune socială, proiectul avataResponsibility ne semnalează importanța gândirii critice morale în relaționarea noastră cu inteligenta artificială sub forma avatarurilor digitale, augmentate sau robotice.
„Felicităm câștigătorii și suntem onorați să putem participa la evenimentele proiectului, împreună cu desemnări UNESCO din România, astfel să rămânem fiecare și cu toții jucători activi în constructul democrației”, a declarat Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO.