3 Noiembrie, Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei
Articol publicat pe 03-11-2023
Astăzi, 3 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei, proclamată de Conferința Generală a UNESCO la cea de-a 41-a sesiune a sa (2021,
41 C/37).
Cu fiecare an care trece, urgența abordării problemelor de mediu devine tot mai clară: avem o singură planetă și aceasta este în pericol. Relația noastră cu natura și cu alte ființe vii trebuie regândită radical pentru a aborda aceste probleme - trebuie să concepem și să creăm o lume cu adevărat comună.
Rezervațiile biosferei au demonstrat că este posibil să trăim în această lume, stabilind în același timp o relație durabilă și armonioasă cu natura.
"Pentru a ne îmbunătăți relația cu natura, trebuie mai întâi să înțelegem mai bine modul în care influențăm lumea vie care ne susține - și viceversa. În fiecare zi, această provocare se derulează în 748 de situri din 134 de țări din întreaga lume: Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei.", a declarat în mesajul său doamna Audrey Auzoulay, Director General UNESCO.
O rezervație a biosferei este o arie naturală protejată recunoscută de UNESCO ce promovează soluții care să reconcilieze conservarea biodiversității cu utilizarea durabilă a acesteia. Acestea sunt zone de educație pentru dezvoltare durabilă în diverse contexte ecologice, sociale și economice, influențând viețile a peste 250 de milioane de oameni.
România deține două obiective în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei:
- Rezervația Biosferei ”Delta Dunării” transfrontalieră cu Ucraina – anul desemnării 1998
- Rezervația Biosferei Munții Rodnei (Pietrosu Rodnei) – anul desemnării 1979
Comisia Națională a României pentru UNESCO transmite tuturor urări pentru o activitate bogată și cu folos pentru umanitate.