A fost ales reprezentantul României la cel de-al 14-lea Forum UNESCO pentru Tineret
Articol publicat pe 01-07-2025
Comisia Națională a României pentru UNESCO anunță cu bucurie, că unul dintre tinerii din România, care s-au înscris la selecția organizată de UNESCO pentru cel de-al 14-lea Forum UNESCO pentru Tineret, a fost selectat și va face parte dintre tinerii participanți la eveniment.
Forumul UNESCO pentru Tineret va avea loc în perioada 27-28 octombrie 2025 la Samarkand, în Uzbekistan și se va concentra pe identificarea de acțiuni care să combată schimbările climatice și pe dezbateri pe tema impactului social al acestora, în special asupra tinerilor.
România va fi reprezentată la Forumul UNESCO pentru Tineret din 2025 de
Sergiu Covaci, Preşedinte al Alianţei Naționale a Organizațiilor Studenţeşti din România (
ANOSR), membru în Consiliul Agenţiei Române pentru Asigurarea Calității în învăţământul Superior (
ARACIS) și membru în Comisia pentru educaţie, tineret, sport, cercetare, formare profesională și cultură (C5) din Consiliul Economic și Social. Sergiu Covaci este, în prezent, student la master în cadrul Facultății de Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor, din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie, Politehnica București.(UNSTPB).
În acest an, în luna aprilie,
Comisia Națională a României pentru UNESCO a lansat apelul de participare la selecția pentru Forumul UNESCO pentru Tineret, către tinerii și organizații de tineret din România. Pentru participarea la selecție, condițiile impuse de UNESCO au fost: expertiză în domeniile de competență ale UNESCO, în relație cu tema Forumului din 2025, experiență demonstrată ca cetățeni activi și implicați în comunitățile lor, evidențiind angajament față de crearea de schimbări pozitive, să reflecte diferitele moduri în care tinerii se implică astăzi ca cetățeni activi (de la implicarea în Consiliile Naționale ale Tinerilor la întreprinderi sociale conduse de tineri, cercetare condusă de tineri, advocacy și media), să dovedească perspective care contribuie la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Selecția pentru participarea la Forumul Tinerilor din 2025 a fost un prilej pentru tinerii între 18 și 25 de ani să prezinte idei noi și soluții inovatoare la provocările vremurilor noastre. UNESCO îndeamnă tinerii să aducă perspectivele lor în dezbaterea globală, permițând organizației și țărilor membre să le integreze în dezvoltarea de politici și programe, să promoveze o dezbatere constructivă și pozitivă și schimburi de idei, concentrându-se pe discuții substanțiale și evitând politizarea, să accepte și îmbrățișeze diversitatea culturilor, experiențelor și punctelor de vedere.
Cea de-a 14-a ediție a Forumului Tinerilor, cu tema ”Acțiunea climatică și efectele sociale, în special asupra tinerilor”, se va desfășura în preambului celei de-a 43-a ediții a Conferinței Generale UNESCO.
Forumul Tineretului UNESCO este o parte esențială a Programului UNESCO pentru Tineret. Din 1999, o dată la doi ani, acesta oferă tinerilor un spațiu pentru dialog între ei și cu UNESCO și pentru a-și împărtăși entuziasmul și creativitatea.
Forumul este o ocazie unică pentru tineri de a prezenta nu numai provocările cu care se confruntă, ci și ideile și soluțiile lor statelor membre, în cadrul Conferinței Generale, cel mai înalt for decizional al UNESCO. Forumul Tineretului UNESCO este conceput de și pentru tineri, în fiecare etapă a sa.
Rolul tinerilor care vor participa la Forumul Tinerilor 2025 este de a colabora cu ceilalți participanți și cu colegii, angajându-se într-un dialog constructiv pentru a elabora recomandări, un apel la acțiune și soluții concrete (proiecte de acțiune) care vor constitui concluziile celui de-al 14-lea Forum. Tinerii selectați vor participa activ la procesul pregătitor al Forumului care va începe la jumătatea lunii iulie 2025, proces care cuprinde mai multe întâlniri online.
Un număr de 30 de participanți vor avea ocazia să ocupe funcții de conducere, ca membri ai comitetului director, moderatori sau raportori, tinerii interesați să aibă un rol mai activ, putându-se înscrie pentru aceste roluri prin completarea unui formular de candidatură propus de organizatori.
Ediții anterioare
În 2023, pe 14 și 15 noiembrie, 173 de tineri din 154 state membre și membre asociate ale UNESCO s-au reunit la sediul UNESCO pentru a participa la cel de-al 13-lea Forum UNESCO al Tinerilor. Forumul, intitulat „Impactul social al schimbărilor climatice și necesitatea realizării unei tranziții climatice echitabile”, a oferit ocazia unui schimb de opinii între tinerii lideri și activiști în domeniul climei, precum și, pentru prima dată, între aceștia și miniștrii tineretului. Acesta a condus la formularea de recomandări globale și regionale ale tinerilor și la elaborarea unui apel la acțiune, prezentat în acest document. De asemenea, cinci proiecte conduse de tineri au fost selectate pentru a beneficia de sprijin prin Programul global de granturi pentru tineret al UNESCO, ca urmare concretă a Forumului.
Filmul despre Forumul UNESCO pentru Tineret, 2023