Al 25-lea Congres anual al EUPRERA
Articol publicat pe 23-09-2024
În perioada 11-14 septembrie 2024, s-a defășurat cel de-al 25-lea lea congres anual al Asociației Europene pentru Educație și Cercetare în Relații Publice (EUPRERA).
Organizată și găzduită de Universitatea din București, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, ediția de anul acesta a avut ca temă „The Art of Communication”. Încercând să conecteze trecutul cu viitorul comunicării strategice în noul ecosistem tehnologic, membrii comunității academice globale, cercetători și profesioniști, au fost invitați la o dezbatere științifică de tip interdisciplinar privind rolul relațiilor publice și al comunicării strategice, în contextul mutațiilor generate de impactul inteligenței artificiale.
În contextul în care expansiunea rețelelor sociale, a deepfake-ului și a structurilor de tip metaverse estompează treptat diferența între real și ireal, între adevărat și fals, reuniunea celor mai importanți specialiști în comunicare la nivel global a pus în discuție, la București, standardele profesionale, reperele științifice și iconografia acestui domeniu aflat într-o dinamică intensă.
În cadrul evenimentului central, care a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, au luat cuvântul:
Jesper Falkheimer, președintele EUPRERA, a subliniat faptul că această reuniune nu este doar un congres, exact cum EUPRERA nu este doar o asociație, ci o comunitate. O comunitate a cărei misiune este de a inspira și de a responsabiliza academicienii și practicienii.
Academician Mircea Dumitru, vice-președinte al Academiei Române, a făcut referire la preocuparea instituției sale pentru studiul în domeniul lingvistic și la speranța că înțelegerea mecanismelor de comunicare va conduce, în cele din urmă, la o mai bună înțelegere a ființei umane.
Prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, la cea de-a 160-a aniversare a înființării Universității, a invitat pe toată lumea să sprijine cercetarea și angajamentul de a promova fundamentele științifice, în această eră de instabilitate.
Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a explicat motivele care au stat la baza deciziei de a acorda patronaj Congresului: una dintre misiunile UNESCO este aceea de a promova fluxul de idei, care merge mână în mână cu comunicarea eficientă.
Conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, prodecan al Facultății de Litere a Universității din București, a subliniat modul în care principiile de bază ale științelor umaniste sunt, de fapt, pilonii pentru construirea unei comunicări eficiente.
Doina Lemny, curator și cercetător, Musée National d'Art Moderne Paris, Centre Pompidou, unul dintre cei mai importanți experți internaționali în arta lui Constantin Brâncuși, ne-a purtat într-o călătorie prin arta acestui remarcabil artist român al secolului al XX-lea. Legătura acesteia cu comunicarea rezidă din faptul că orice artist comunică cu publicul prin opera sa, iar responsabilitatea curatorilor este enormă, ei fiind comunicatori și transmițători de artă, în nume propriu.
Anne Gregory, profesor emerit al Huddersfield Business School, Marea Britanie, reputat specialist internațional în strategii de comunicare și deontologia relațiilor publice, a urcat pe scena Operei Naționale București (ONB) în fața celor peste 150 de participanți. Prof. Gregory a încercat să pătrundă în lumea IA și să propună câteva reflecții cu privire la o abordare a IA bazată pe valori și principii etice. Întrucât lumea se schimbă vertiginos, iar organizațiile folosesc din ce în ce mai mult inteligența artificială, este timpul să scoatem etica din lumina reflectoarelor și să o luăm în considerare de la inițiere la evaluare, în fiecare acțiune.
Despre EUPRERA
Fondată în 1959 sub numele de CERP (Centre Européen des Relations Publiques), EUPRERA este astăzi o organizație autonomă care își propune să stimuleze și să promoveze cunoștințele și practicile inovatoare de educație și cercetare în relații publice în Europa. Astfel, EUPRERA cooperează cu cele mai importante asociații de PR, reviste științifice și practicieni. În prezent, aproape 500 de membri din 40 de țări lucrează împreună în mai multe proiecte transnaționale de cercetare și educație.
Despre cel de-al 25-lea congres anual al EUPRERA
Înscriindu-se în cronologia conferințelor desfășurate în anii trecuți în Praga, Viena, Londra, Oslo, Amsterdam, Milano, această ediție a congresului EUPRERA are ca obiectiv poziționarea României ca lider al cercetărilor și practicilor de comunicare din Europa și din lume. Găzduit de Universitatea din București, al 25-lea congres anual al Asociației Europene pentru Educație și Cercetare în Relații Publice a reunit peste 150 de specialiști în comunicare, jurnalism și relații publice.
Mai multe detalii cu privire la cel de-al 25-lea congres anual al Asociației Europene pentru Educație și Cercetare în Relații Publice (EUPRERA), dar și programul complet al activităților, pot fi consultate
aici.