Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu a intrat de astăzi, 27 iulie, în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial al Umanității. Decizia a fost luată la cea de-a 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial care se desfășoară în perioada 21-31- iulie la New Delhi, India.
Ansamblul Monumental ridicat la Târgu Jiu între anii 1937-1938 de către Constantin Brâncuși (1876-1957) a fost inaugurat la 27 octombrie 1938 și este singura creație de for public a marelui sculptor.
Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului –, continuând cu Calea Eroilor, unde se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără Sfârșit, din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.
Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu, și donat orașului.
Secretariatul Comisiei Nționale a României pentru UNESCO a organizat constant evenimente de comunicare a relevanței și semnificației artistice a Ansamblului monumental. Un exemplu în acest sens îl reprezintă programul „Jurnalul unei călătorii de 4 ani în benzi desenate de elevi români din școli UNESCO ASPnet : Brâncuși și UNESCO”, animat de profesorul Mihai I. Grăjdeanu.
Catalogul digital cu lucrările elevilor din școlile înscrise în rețeaua ASPnet, editat în cadrul parteneriatului cu Casa Corpului Didactic București, a fost pus la dispoziția delegației României la lucrările Comitetului Patrimoniului Mondial pentru diseminare. Catalogul virtual este disponibil aici.
Alături de acest element, în cadrul aceleiași sesiuni, a fost înscris și Limesul Dacic, parte componentă a sistemului de fortificații al Imperiului Roman.
Frontierele Imperiului Roman – Dacia, care este o nominalizare serială a 277 de părți componente de-a lungul unei frontiere intens militarizată, traversează peste o mie de kilometri de peisaje diverse prin județele (în ordine alfabetică) Alba, Argeș, Bistrița - Năsăud, Brașov, Caraș - Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Sălaj, Sibiu, Teleorman și Vâlcea. Limesul a fost operațional aproape 170 de ani, între 106 și 271 d.Hr. și reprezintă cea mai lungă graniță terestră și cea mai complexă graniță a unei foste provincii romane din Europa. Frontiera Limesului Dacic este definită printr-o rețea de situri individuale de diferite tipuri, inclusiv cetăți legionare, fortărețe auxiliare, metereze de pământ, turnuri de supraveghere, tabere temporare și clădiri seculare care ne face mai conștienți de trecutul nostru. Dacia a fost singura provincie romană situată în întregime la nord de Dunăre. Frontierele protejau Dacia de populațiile „barbare”, controlau mișcările și asigurau accesul la resurse valoroase de aur și sare.
”În calitate de Președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, am prioritizat toate acțiunile menite să protejeze și să aducă recunoaștere internațională țării noastre pentru capodoperele patrimoniului cultural național.
Reușita de astăzi este încă o dovadă a contribuției extraordinare pe care elementele definitorii ale culturii românești o aduc la nivel mondial. Împreună avem datoria să continuăm să ne punem în valoare moștenirea culturală și să o transmitem cu mândrie generațiilor viitoare” a menționat Ligia Deca, ministră a educației, președintă a CNR UNESCO.