Anului Internaţional al pădurii
Articol publicat pe 26-01-2015
Anticipând lansarea oficială a “Anului Internaţional al pădurii”, la Şcoala nr. 190 ”Marcela Peneş”, din sectorul 4 Bucureşti, şcoala asociată UNESCO, s-a desfăşurat in data de 23 nov. 2010 activitatea “Arborii altfel, civilizaţia lemnului”.
Astfel reprezentantele Consiliului elevilor au avut ocazia să prezinte importanţa vitală pentru omenire a pădurilor si logo-ul Anului Internaţional al pădurii unde apar: biodiversitatea, condiţiile climatice, sănătatea şi protecţia pădurii, toate acestea având in centru OMUL. S-a discutat despre contextul economico-social, despre faptul că se fac eforturi deosebite pentru a se gasi soluţii energetice alternative intr-o lume in care au loc schimbări climatice cu rol de multe ori devastator pentru biodiversitate, dar mai ales pentru ecosistemele forestiere.
In România incă mai există păduri virgine, de aceea putem vorbi despre o adevărată civilizaţie a lemnului, o legătură intre om şi natură. In acest context manifestarea a inceput cu recitări de poezii, urmate de auditii precum ”Teiul”de Fr. Shubert şi “Copacul” in interpretarea lui Aurelian Andreescu. S-a facut o pertinentă prezentare a Proiectului “Şcoala arborilor”, urmată de o paradă de costume eco susţinută de prezentarea unor instrumente muzicale realizate din lemn.
Scena a fost invadată apoi de “Spiriduşii pădurii”, care i-au indemnat pe elevi să salveze pădurile, protejând copacii, reciclând hârtia şi strângând gunoaiele. La final, pe acordurile melodiei “O, brad frumos” s-a vizitat o expoziţie de pictură, colaje şi desene cu tematica inspirată din mesajul anului 2011 ”Pădurile sunt vitale pentru supravieţuirea şi bunăstarea oamenilor de pretutindeni”.