Pentru a celebra 2025 – Anul Internațional al Științei și Tehnologiei Cuantice, precum și Ziua Internațională a Luminii (16 mai), UNESCO lansează Lumina cuantică: o odisee vizuală, apel global pentru lucrări din sfera artelor plastice, inspirate de intersecția dintre lumină și știința cuantică. Apelul este deschis până în data de 16 iulie 2025. Persoanele interesate pot trimite o lucrare vizuală creativă, constând din una până la trei imagini conectate. Aceasta poate fi o fotografie, o ilustrație, o serie de benzi desenate, un colaj sau un obiect artizanal fotografiat. Cele mai bune lucrări vor fi prezentate pe site-ul UNESCO. Mai multe informații sunt disponibile pe adresa: https://www.unesco.org/en/articles/call-visuals-share-your-vision-light-and-quantum-science?hub=66432.
Ziua Internațională a Luminii este sărbătorită, în fiecare an, în data de 16 mai, în cinstea primei utilizări reușite a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Această zi constituie pentru UNESCO prilejul de a lansa un îndemn la consolidarea cooperării științifice și la valorificarea potențialului acesteia de a promova pacea și dezvoltarea durabilă. Ziua Internațională a Luminii celebrează rolul pe care lumina îl joacă în domenii precum știința, cultura și arta, educația și dezvoltarea durabilă.
Lumina este unul dintre elementele de bază esențiale în funcționarea universului. Este, de asemenea, punctul de pornire în călătoria în domeniul științei cuantice, ramură a științei ce studiază comportamentul celor mai mici particule din univers. De la strălucirea obiectelor încălzite până la comportamentul derutant al micilor particule de lumină, lumina este cea care ne-a ajutat să descoperim cum funcționează lumea cuantică.