Atelier Regional pentru Europa despre Rolul Centrelor de Vizitatori în Siturile Desemnate UNESCO
Articol publicat pe 17-11-2022
Consiliul Județean Buzău a găzduit în perioada 7-9 noiembrie 2022, în premieră în România, cel de-al IV-lea Atelier Regional privind rolul Centrelor de Vizitatori în Siturile Desemnate UNESCO, și anume obiective ale Patrimoniului Mondial, Rezervații ale biosferei și geoparcuri globale.
Atelierul a fost organizat în cadrul inițiativei regionale „Rolul centrelor de vizitatori în siturile desemnate UNESCO”, lansată de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa în 2018.
Inițiativa a avut ca scop investigarea modului în care vizitatorii / interpretarea / informațiile din centrele dedicate obiectivelor din Patrimoniului Mondial, din Rezervațiile Biosferei și din Geoparcurile Globale pot contribui la obiectivele mai largi ale desemnărilor și ale sitului în sine.
La atelier au participat 23 de profesioniști din 16 țări (Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia), precum și personal UNESCO și experți internaționali.
În cadrul Ceremoniei de deschidere, participanții au fost întâmpinați de reprezentanți oficiali precum: Petre Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău, Janina Sitaru, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Stoica, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Răzvan Popescu, Subsecretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Excelența Sa, Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Delegat Permanent al României la UNESCO, Oana Zaharia, Manager, Institutul Național al Patrimoniului din România, George Sava, Director General-Adjunct, Agenția Proprietății de Stat, Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO din România, Jonathan Baker, Director al Biroului Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa.
Atelierul a avut scopul de a îmbogăți înțelegerea, cunoștințele și capacitățile interdisciplinare ale Centrelor de vizitatori participante, combinând vizitele la fața locului și întâlnirile cu actori locali, folosind Ținutul Buzăului ca studiu de caz real.
Atelierul a fost organizat de UNESCO prin Biroul Regional pentru Știință și Cultură în Europa cu sediul la Veneția și găzduit de Consiliul Județean Buzău, în colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Universitatea București, și Comisia Națională a României pentru UNESCO.
”Comisia Naţională a României pentru UNESCO adresează mulțumiri speciale Consiliului Județean Buzău, gazda acestui eveniment atât de important pentru patrimoniul UNESCO din Romania și din celelalte 16 țări participante, în cazul de față vizând patrimoniul cultural material, patrimoniul natural - programul omul și bio-diversitatea (MAB) și geoparcurile globale UNESCO.
Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzaului, prin excelența sa și datorită implicării autorităților județene și locale, precum și a partenerilor multipli, a determinat alegerea locului de desfășurare a acestui eveniment.
De asemenea, remarcabila reputație a Geoparcuuil Internațional UNESCO Țara Hațegului și expertiza Universității din București, reprezentată de domnul Alexandru Andrășanu, au fost argumente solide in decizia Biroului Regional UNESCO din Veneția sa organizeze la Buzău cel de-al 4-lea atelier de lucru pe tema centrelor de vizitare/interpretare și rolul acestora în sprijinirea turismului sustenabil. Comisia Naţională a României pentru UNESCO mulțumeste pentru colaborare organizatorilor principali, Biroului Regional UNESCO de la Veneția și Comisiei Naționale a Marii Britanii, cu care speră șă continue cooperarea”, a declarat doamna Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Doamna Simona Miculescu, Ambasador al Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, a onorat întâlnirea prin intermediul unui mesaj video:
”Vă reamintesc faptul că Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului a fost acreditat în luna aprilie 2022, fiind recunoscut ca sit UNESCO, pentru modul durabil de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit. O mare victorie pentru Buzău, o mare victorie pentru România!
Un geoparc internațional UNESCO este definit drept un teritoriu unic, în care siturile și peisajele de importanță geologică internațională sunt gestionate în baza unui concept integrator de protejare, educație și dezvoltare durabilă. Început în Europa în anul 2000, prin crearea Reţelei Europene a Geoparcurilor, a continuat la nivel mondial prin crearea, în anul 2004, a Reţelei Internaționale a Geoparcurilor şi a culminat cu înființarea în 2015 a Programului UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În prezent, Rețeaua cuprinde 177 de teritorii din 46 de țări.
Pentru cei ce nu știu, Ținutul Buzăului este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori. Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația Ținutul Buzăului, cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzăului, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și de promovare a Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului”.