CNR UNESCO la Nisa: educație, cultură și cooperare francofonă
Articol publicat pe 18-07-2025Comisia Națională a României pentru UNESCO și organizația Francophonia, cu sediul la Nisa, lansează un parteneriat dedicat valorilor comune ale educației, diversității culturale și cooperării internaționale.
Primul eveniment organizat în cadrul acestui parteneriat reunește, la Nisa, profesori, artiști, experți educaționali și reprezentanți instituționali din România și Franța, într-un program desfășurat în format hibrid, centrat pe dialogul intercultural și pedagogic francofon.
Douăzeci de profesori români de limba franceză, membri ai Rețelei Școlilor Asociate UNESCO (ASPnet România), participă la un program de formare susținut de formatorii Francophonia, îmbogățit prin schimburi de bune practici în predare inovatoare și prin valorizarea limbii franceze în context educațional.
Programul include, de asemenea, vernisajul expoziției „Grădini Interioare”, organizată de doamna prof. univ. dr. Alexandra Crăciun (Universitatea din București), care reunește lucrările a trei artiști români contemporani: Bogdana Contraș, Eugen Pană și Daniel Răgușitu. Expoziția este deschisă publicului pe toată durata evenimentului.
Un moment simbolic al programului este proiecția filmului documentar dedicat Marthei Bibesco, o personalitate remarcabilă din istoria culturală franco-română, care întruchipează atașamentul durabil al României față de francofonie.
Conferințele, sesiunile de formare, serile culturale și schimburile umane din cadrul acestui proiect reflectă o convingere comună: educația și cultura, împreună, se află în centrul unui viitor durabil comun.