CNR UNESCO, prezentă la reuniunea informală a Comisiilor Europene
Articol publicat pe 13-05-2025
În perioada 7–10 mai 2025 a avut loc la Dublin, Irlanda, cea de-a 9-a Întâlnire Informală a Rețelei Comisiilor Naționale Europene pentru UNESCO, organizată de Ministerul Educației din Irlanda, în parteneriat cu Comisia Națională a Irlandei pentru UNESCO.
Evenimentul a reunit secretari generali și reprezentanți ai Comisiilor Naționale pentru UNESCO din regiunea Europa și America de Nord și a avut ca obiective principale consolidarea cooperării între Comisiile Naționale, pregătirea Conferinței Generale a UNESCO din noiembrie 2025, care va avea loc la Samarkand, Uzbekistan, precum și prezentarea inițiativelor naționale desfășurate în acest an în cadrul tematicilor UNESCO.
România a fost reprezentată de Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, doamna Ligia Deca, care a avut o contribuție activă în toate sesiunile de lucru. Mesajele transmise de doamna Deca au vizat tematici de actualitate din agenda UNESCO, precum: educația pentru artă și cultură, rolul Comisiilor Naționale în sprijinirea cooperării multilaterale, necesitatea de a crea sinergii între domeniile educației, științei și culturii, dar și importanța combaterii dezinformării și manipulării prin instrumente educaționale și științifice, sau impactul inteligenței artificiale asupra mass-mediei și rețelelor sociale.
Doamna Ligia Deca a fost desemnată raportor al sesiunii dedicate cooperării inovative între Comisiile Naționale, în cadrul căreia au fost formulate propuneri privind schimburi de tip job shadowing între angajații comisiilor, specializarea acestora pe anumite tematici, organizarea de ateliere regionale și utilizarea inteligenței artificiale pentru documentarea istorică a temelor UNESCO.
Totodată, în cadrul discuțiilor a fost agreată consolidarea cooperării dintre România, Germania și Austria, în special în domeniile educației pentru pace, dezvoltării durabile și cooperării culturale. România a subliniat și contribuția sa activă în cadrul proiectului internațional Action Research.
Următoarea ediție a întâlnirii va fi organizată de Germania, în anul 2026.