Corul Madrigal - Concert
Articol publicat pe 29-06-2021
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
„Perfecțiune! Când am ascultat Madrigalul cântând, am avut cea mai sigură senzație de perfecțiune!”- Leopold Stokowsky
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale și păstrătorul unui concept unic, definit prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renașterea europeană, cântul gregorian și bizantin, tradiţionalele colinde, precum și compoziţii și lucrări vocal instrumentale din creația clasică și contemporană românească și universală.
În prezent, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România. Directorul de onoare al ansamblului este renumitul dirijor internațional Ion Marin, iar, din anul 2014, managementul instituției este coordonat de Emil Pantelimon. Dirijorul principal al Corului Madrigal este Anna Ungureanu – discipol și continuator al maestrului Marin Constantin, iar din 2016, dirijorul secund este Cezar-Mihail Verlan.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
În 2019, pe lângă turneele și Concertele Extraordinare de Crăciun și de Paște, adevărate fenomene muzicale în România, ansamblul a fost parte integrantă a spectacolului La Cetra d’Orfeo „Ay Amor!”, un proiect conceput și dirijat de muzicianul belgian Michel Keustermans în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, iar în luna noiembrie, partidele de voci feminine (sopran și alto) s-au alăturat Orchestrei Simfonice din Hamburg, dirijate de maestrul Ion Marin, pentru concertul „Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi”.
Creator de evenimente prin excelență, Corul Madrigal a susținut, în condițiile complicate ale anului 2020, Stagiunea estivală în aer liber, cu cinci concerte – spectacol, cu tematici, repertorii, costume și abordări artistice diferite: „Hora staccato”, „Madrigal cântă copiilor”, „Muzica Renașterii”, „Bijuterii corale” și „Ave Maria”.
De asemenea, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, Corul Madrigal a lansat înregistrările celebrelor sale Concerte Extraordinare de Crăciun și de Paște, dirijate de Anna Ungureanu și Cezar-Mihail Verlan, ce pot fi regăsite gratuit și pe nou creata aplicație online Madrigal App -
https://app.madrigal.ro/ , precum și cinci noi albume discografice alături de Roton Music – trei albume „Madrigal de Crăciun” / ”Madrigal for Christmas” (pentru care a primit
Discul de Aur) și două albume dedicate sărbătorilor pascale – „Ave Maria”, dirijor Anna Ungureanu și „Săptămâna Patimilor”, dirijor Cezar-Mihail Verlan.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.660 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.
După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.
Mai multe informații despre evenimentele și concertele Corului Madrigal pot fi găsite la
https://madrigal.ro/
*
Concert „65 de ani de România în UNESCO”
Dirijor: Anna Ungureanu
PROGRAM
George Enescu – „Waldgesang”
Francesco Landini – „Ecco la primavera” (Percuţie: Emanuel Pecingină şi Georgian Ilie)
Hans Leo Hassler – „Cantate Domino”
Anonim – „Pucelette – Je languis – Domino”
Anonim - „Ay! Linda amiga” (Solistă: Ramona Nicolau)
Baltasare Donatti – „Gagliarda”
Giaches de Wert – „Un jour je m`en allais”
Pierre Passereau – „Il est bel et bon”
Thomas Weelkes – „On the Plains”
Hans Leo Hassler – „Tanzen und springen”
Francisc Hubic – „Suită de cântece vechi din Bihor”
Constantin Rîpă – Codex Caioni: „Dans valah”, „Cântecul Voievodesei Lupu” și „Dans al cincilea în șase”
Kodály Zoltán – „Esti dal”
Mihail Jora – „Mă mieram”
Marin Constantin – „Hora la români”