CULP – Cultural Understanding and Language Program, CNR UNESCO – U.S. Marines
Articol publicat pe 29-03-2016
În martie 2016 Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat împreună cu echipa de operațiuni civile a pușcașilor marini americani din cadrul exercițiului Black Sea Rotational Force un proiect pilot de educație culturală și schimb cultural, CULP – Cultural Understanding and Language Program.
Obiectivul principal l-a constituit instruirea teoretică și practică a 20 de pușcași marini cu privire la aspecte ce țin de cultura română – spre a-i abilita pe aceștia să servească drept ambasadori bine informați ai misiunii SUA în România – precum și familiarizarea cu mediul de operare curent. Având în vedere că U.S. Marines se angrenează în operațiuni multinaționale și în pregătirea militarilor străini, interacțiunea cu oameni și societăți străine necesită ca înțelegerea diverselor culturi să devină o componentă de bază a formării, educației, planificării operaționale și executării misiunii.
S-a avut în vedere implicarea în acest proiect și a partenerilor U.S. Marines din cadrul U.S. Army și U.S. Navy, precum și aliații internaționali din Canada. Un alt obiectiv de proiect a constat în integrarea misiunii Departamentului de Stat al SUA prin U.S. Embassy American Corner și Comisia Fulbright.
Elementele programului au constat în:
- Prezentări despre România și UNESCO ce au inclus capitole precum istorie, organizarea și funcționarea statului român, personalități marcante, regiuni geografice, orașe reprezentative, atracții turistice, obiceiuri și tradiții, misiunea, programele și temele de interes UNESCO, Comisiile Naționale pentru UNESCO. Aceste instruiri au avut loc la baza militară Mihail Kogălniceanu;
- Vizită la American Corner din cadrul Universității Ovidius, întâlnire cu studenți români. Scopul acestei vizite a fost schimbul cultural între militarii americani și tinerii români, precum și informarea tinerilor cu privire la misiunea prezenței militare americane în regiune.
- Vizită a pușcașilor marini la Palatul Parlamentului, Muzeul Militar Național, Elite Art Gallery – Club UNESCO.
Rolul operațiunilor civile a U.S. Marines este de a stabili, dezvolta și menține relații cu guvernele, organizațiile și populația civilă dintr-o țară gazdă în scopul unei integrări optime a trupelor staționate conform principiilor de diplomație publică ale Departamentului de Apărare al SUA, Departamentului de Stat al SUA și NATO.
Una dintre funcțiile principale ale Comisiilor Naționale pentru UNESCO este de a asocia structuri guvernamentale și non-guvernamentale, precum și alte entități relevante, a căror activitate se înscrie în tematica educației, științei, culturii sau comunicării și informării cu activitatea Organizației. Acționând ca structuri de consultare, legătură, informare, mobilizare și coordonare a parteneriatelor, Comisiile Naționale contribuie la dezvoltarea obiectivelor UNESCO și la punerea în aplicare a programului Organizației. Printre temele prioritare ale UNESCO se numără și «Cultura pentru dezvoltare sustenabilă», «Dialogul intercultural», «Cultura păcii și non-violenței», sfere de interes promovate și prin CULP – Cultural Understanding and Language Program.
Reprezentanții Comisiei Naționale a României pentru UNESCO implicați în CULP au fost Iris Constantin, expert al Subcomisiei Comunicare și Informare și Laura Ana, expert al Subcomisiei Știință.