Ediția 2025 a concursului școlar internațional “When Sound Creates Image”
Articol publicat pe 15-05-2025
Creat în 2018 de ONG-ul “The Week of Sound”, concursul “When Sounds Creates Image” invită participanții să realizeze un scurtmetraj bazat pe ascultarea unei piese muzicale de mici dimensiuni, originală, produsă de un compozitor recunoscut.
În 2021, în urma colaborării cu UNESCO, a fost creată o nouă categorie în cadrul acestei inițiative: concursul școlar internațional, destinat elevilor din rețeaua de școli asociate UNESCO. Scopul acestui concurs este de a-i învăța pe elevi să asculte pentru a vedea mai clar, să înțeleagă mai bine mediul înconjurător pentru a-i înțelege mai bine pe ceilalți, în unicitatea lor.
Astfel, elevii sunt încurajați să își dezvolte creativitatea și, mai presus de toate, capacitatea de înțelegere și de analiză, care dincolo de filmul în sine, le va oferi o mai bună înțelegere a lumii și a semenilor lor. În funcție de individ și de cultura sa, aceeași compoziție sonoră poate fi interpretată diferit: acest concurs are, prin urmare, o puternică dimensiune socială, în care invitația la dialog intercultural este omniprezentă. De asemenea, concursul joacă un rol important în educația pentru cetățenie globală, pentru o cultură a păcii și a non-violenței, precum și în educația pentru dezvoltare durabilă.
Tema este stabilită în fiecare an de Rețeaua școlilor asociate UNESCO, în timp ce compozitorul coloanei sonore este ales de ONG-ul “The Week of Sound”. Pentru această ediție, Thomas Dutronc, muzician, cântăreț și compozitor francez, a intrat în joc compunând Eternal love, o coloană sonoră de 1 minut și 42 de secunde. Elevii au fost rugați să o folosească ca sursă de inspirație pentru lucrările lor pe tema ascultării celuilalt.
Concursul din acest an a avut un succes răsunător și demonstrează în mod clar interesul tot mai mare manifestat de elevi, după cum arată aceste cifre:
- 121 de videoclipuri primite pentru ediția 2025, față de 65 în 2021.
- 91 de școli participante la ediția 2025, față de 48 în 2021.
- școli din 34 de țări, față de 17 în 2021.
Juriul din acest an a fost alcătuit din reprezentanți ai UNESCO, ai ONG-ului Săptămâna sunetului, ai France Televisions (Unitatea de tineret și educație), compozitorul, muzicianul și interpretul francez Thomas Dutronc, precum și din profesioniști din domeniul audiovizual și al educației.
Reunit in data de 14 martie 2025 la UNESCO pentru a viziona cele 20 de scurtmetraje finaliste și pentru a desemna câștigătorii Marelui Premiu, Premiului Juriului și Mențiunii Speciale, juriul a premiat următoarele scurtmetraje:
- Marele Premiu: „Conexiones que sanan”, regizat de Sofia Bulgubure de la Instituto Madre de los Emigrantes - Buenos Aires, Argentina
- Premiul Juriului: “Szavak nélkül”, regia Johana Hancz de la Kőbányai Szent László Gimnázium - Budapesta, Ungaria
- Mențiuni speciale: “(Don't) mind me”, regizat de elevi de la Tartu Jaan Poska High School - Tartu, Estonia și “Creating new life”, regizat de elevi de la School 1306 - School of Young Politicians, Moscova, Federația Rusă
România a fost prezentă în concurs cu scurtmetrajul intitulat „
The Joy” realizat de elevii Dragodan Luca-David and Grigorescu Andrada (clasa a XII-a), profesor coordonator Vilceanu Daniela-Ileana.
Felicitări echipei Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu!