Sâmbătă, 3 mai orașul Techirghiol a găzduit deschiderea oficiala a Festivalul Hîdîrlez, eveniment organizat de Uniunea Democrată Tătară, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cu sprijinul Ministerului Culturii.
La deschiderea oficială au au intervenit domnul Naim Belgin, președintele Uniunii Democrate Tătare, care a transmis mesajul de bun venit, urmat de domnul Demeter András István, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, care a subliniat semnificația profundă a sărbătorii Hîdîrlez. Domnul Codrin Tăut, reprezentant al CNR-UNESCO, a vorbit despre importanța protejării patrimoniului imaterial, evidențiind unicitatea acestei tradiții.
La eveniment au participat domnului Atajan Beghanov, reprezentant al Ambasadei Turkmenistanului în România, doamna Aurora Caravasile, reprezentant al Departamentului pentru Minorități din Ministerul Culturii.
Seara s-a încheiat cu un spectacol artistic de excepție, susținut de artiști tătari consacrați precum Aidin Gelal și Dr. Mesut Baubek, Ansamblul Primăriei Techirghiol, precum și grupuri tradiționale din Vetovo și Silistra (Bulgaria), Copceac (Republica Moldova), dar și artiști locali din Mangalia (Leila Osman) și Baspinar (Selim Rașit).
Hîdîrlez este o sărbătoare tradițională celebrată în special de popoarele turcice, inclusiv de tătari, dar și de alte comunități din Balcani, Anatolia, Caucaz și Asia Centrală. Ea marchează simbolic întâlnirea mitică dintre doi sfinți populari, Hızır (Khidr) și Ilyas (Ilie), și semnifică începutul primăverii și renașterea naturii.
Este o sărbătoare a fertilității, belșugului, sănătății și norocului, cu rădăcini atât pre-islamice, cât și islamice, păstrată în forme sincretice de-a lungul secolelor.
În 2017, Hîdîrlez a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, ca element comun înregistrat de Turcia și Macedonia de Nord.