Lansare apel pentru inițiative
Articol publicat pe 22-11-2024
„Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă” (International Decade of Sciences for Sustainable Development (2024-2033) – IDSSD) – Lansare apel pentru inițiative
Deceniul este o extensie a Anului internațional al științelor fundamentale pentru dezvoltare durabilă, dar cu un domeniu de aplicare mult mai larg, ce propune valorificarea științelor – fundamentale, aplicate, socio-umane – pentru a aduce schimbări transformatoare societăților, economiilor și mediului nostru.
Detalii referitoare la Deceniu găsiți în Anexa atașată.
Secretariatul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO invită toți partenerii interesați să prezinte propuneri de inițiative, prin intermediul platformei dedicate, care poate fi accesată pe link-ul:
https://surveys.unesco.org/735771?lang=en .
Termenul limită pentru trimiterea propunerilor este 31 decembrie 2024.
Pe durata deceniului, anual vor exista câte două apeluri pentru inițiative, informațiile actualizate fiind postate pe site-ul „Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă” (IDSSD) ce poate fi accesat pe link-ul
https://www.un-sciences-decade.org/en .
Criterii și proceduri pentru evaluarea și monitorizarea inițiativelor
- Cerințe
- Inițiativele să aibă obiective practice si realizabile
- Să aibă o sursă proprie de finanțare (UNESCO nu asigură finanțarea), un plan clar și o monitorizare eficientă
- Să fie deschise pentru noi parteneri pe durata implementării.
- Angajamente
- Să permită partajarea informațiilor cu toată lumea conform standardelor Științei Deschise UNESCO
- Să permită accesul fără diferențe de gen
- Să transmită frecvent actualizări Secretariatului și Grupului de lucru
- Să folosească logo-ul dedicat.
Procesul de avizare
Secretariatul UNESCO va efectua o revizuire preliminară a tuturor inițiativelor depuse și le va aproba pe cele eligibile.
Propunerile pentru programe și proiecte care au trecut de revizuirea preliminară a Secretariatului vor fi ulterior evaluate și avizate de Comitetul Consultativ.
Propunerile cu recomandare pozitivă din partea Comitetului Consultativ vor fi înaintate spre aprobare Comitetului Executiv.
Lista inițiativelor aprobate va fi publicată pe site-ul Deceniului.
Inițiative în cadrul Deceniului pot fi:
Programe – au scopul de a contribui la realizarea unuia sau mai multor rezultate așteptate ale Deceniului și de a sprijini realizarea a cel puțin două obiective. Programul ar trebui să dureze cel puțin doi ani.
Proiecte – sunt inițiative mai specifice, de obicei mai mici ca scop și amploare comparativ cu un program. Pot fi asociate cu un program sau implementate ca inițiative independente.
Activități – sunt inițiative independente (cum ar fi o campanie de popularizare a științei, un atelier științific sau un curs de formare). Pot sprijini un program sau un proiect.
Deveniți parte a schimbării !
UNESCO primește cu bucurie propuneri din toate sectoarele societății, interesate să contribuie la un viitor durabil prin inovație științifică și colaborare. Deceniul este o oportunitate de a fi în fruntea unei noi ere în știință, având un impact semnificativ asupra societății și a planetei noastre.
Anexă
„Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă” (International Decade of Sciences for Sustainable Development (2024-2033) – IDSSD) oferă oportunitatea de a valorifica întregul potențial al științelor pentru a urmări dezvoltarea durabilă și a contribui la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).
Viziunea deceniului este de a avea o cultură științifică necesară pentru o dezvoltare durabilă a lumii, cultură științifică care să fie accesibilă tuturor.
Misiunea perioadei este de a implica toți posibilii parteneri pentru a promova știința și de a se asigura că toată lumea beneficiază în mod egal de aceasta.
Domenii tematice de interes ale Deceniului
Principalele domenii științifice și provocări, cu care se confruntă societatea, pe care Deceniul își propune să le abordeze, sunt :
- Schimbările climatice
- Biodiversitatea
- Energia verde
- Managementul apei
Obiectivele ce se doresc a fi îndeplinite în cadrul perioadei, sunt:
- Promovarea cunoștințelor științifice prin îmbunătățirea activității științifice pentru a aprofunda înțelegerea noastră asupra naturii, omenirii și a interacțiunii complexe dintre acestea, precum și pentru a genera, utiliza și valorifica cunoștințele științifice în scopul îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
- Dezvoltarea unei culturi științifice în care toată lumea are dreptul de a participa la știință și de a se bucura de beneficiile progresului științific și ale aplicațiilor sale, în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Rezultatele așteptate ale Deceniului
1: Comunitatea globală își consolidează autonomia prin alfabetizarea științifică.
2: Cunoștințele științifice aplicabile sunt produse și utilizate pentru a accelera progresul către Obiectivele Dezvoltării Durabile, în conformitate cu drepturile omului.
3: Științele de bază sunt avansate prin inițiative globale de cercetare.
4: Știința deschisă este utilizată pe scară largă și echitabil pentru a democratiza procesele științifice și accesul la cunoștințele științifice.
5: Sistemele naționale de inovare sunt transformate pentru a răspunde mai bine nevoilor științei și societății.
Etapele implementării IDSSD sunt:
- Lansarea oficială a Deceniului
- Apel pentru inițiative de implementare a Deceniului
- Crearea unei rețele de parteneri IDSSD
- Conferințe și campanii de promovare IDSSD
- Elaborarea rapoartelor 2024 – 2026.
Structura de guvernare
Structura de guvernare este concepută pentru a asigura implementarea eficientă a Deceniului, luarea deciziilor coerente precum și utilizarea eficientă a resurselor și este compusă din:
Comitet executiv
Secretariatul deceniului științei
Comitet Consultativ
Comitet Național
Grupuri de lucru la nivel global, regional, și/sau național
Posibilii parteneri în cadrul Deceniului pot fi identificați
aici.