Mărțișorul - tradiție românească vie
Articol publicat pe 01-03-2023Mărțișorul este astăzi unul dintre cele mai populare obiceiuri românești. Sărbătoare tradițională, născută din credințele și obiceiurile agrare ale strămoșilor noștri, ea marchează renașterea naturii și intrarea în noul an agricol, fiind strâns legată de tradițiile Anului Nou, care în vechime începea la 1 Martie.
Mărţişorul a fost înscris, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.
Anul acesta sărbătorirea mărțișorului capătă o rezonanță aparte, deoarece în 2023 se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003) În acest context, Comisia Națională a României pentru UNESCO vă invită să descoperiți marțișorul dar și alte elemente de patrimoniu imaterial românesc, înscrise în UNESCO consultând broșura consacrată acestei teme, harta desemnărilor UNESCO din România, lucrarea Pledoarie pentru patrimoniul intangibil, precum și urmărind un microdocumentar realizat de postul public de televiziune, în parteneriat cu CNR UNESCO.