Premiul UNESCO pentru educația pentru cetățenie globală
Articol publicat pe 22-07-2025Comisia Națională a României pentru UNESCO anunță deschiderea aplicațiilor pentru Premiul UNESCO pentru educația pentru cetățenie globală - UNESCO Prize for Global Citizenship Education.
Premiul își propune să ofere vizibilitate și recunoaștere proiectelor și inițiativelor din domeniul Global Citizenship Education(GCED) din întreaga lume.
Înființat în 2024 cu sprijinul Republicii Coreea, Premiul UNESCO pentru educație cetățenească la nivel global este primul de acest gen. Premiul va fi acordat o dată la doi ani pentru recunoașterea eforturilor remarcabile în promovarea și dezvoltarea GCED și se adresează următoarelor categorii de aplicanți:
- Organizații conduse de tineri
- Alte categorii: persoane fizice, instituții, organizații neguvernamentale și alte entități.
Un juriu internațional va selecta cele mai bune două proiecte, câte unul pentru fiecare categorie. Fiecare câștigător va primi un premiu în valoare de 50 000 USD.
Candidaturile trebuie transmise directorului general al UNESCO de către statele membre, prin intermediul comisiilor naționale UNESCO.
- Dacă sunteți candidat: puteți trimite propunerea pentru candidatura dumneavoastră Comisiei Naționale a României pentru UNESCO până cel târziu la data de 18 august 2025, cu mult înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor, 1 septembrie 2025.
- Comisia Națională a României pentru UNESCO poate trimite maximum trei nominalizări Secretariatului UNESCO până la data de 1 septembrie 2025.
Comisia Națională a României vă va da acces la platforma de aplicații unde veți putea completa formularul de participare cu date relevante, solicitate de organizatori.
Vă rugăm să rețineți că pentru a putea aplica, trebuie să îndepliniți criteriile de selecție. Pentru a afla detalii despre condițiile de eligibilitate și criteriile de selecție, vizitați pagina premiului, la capitolul Nomination process.
Pagina premiului poate fi accesată aici
Ce reprezintă educația pentru cetățenie globală în viziunea UNESCO?
Este important să învățăm să citim, să scriem și să numărăm – acestea sunt instrumentele care ne deschid o fereastră către lume. Cu toate acestea, având în vedere problemele naționale și globale urgente care depășesc granițele țărilor, competențele de citire, scriere și calcul ar putea să nu fie suficiente pentru a înțelege lumea, pentru a ne urmări visurile și pentru a găsi un scop în viață. Ceea ce va vedea un tânăr prin această fereastră și modul în care va alege să acționeze depinde în mare măsură de valorile, conținutul și contextul educației.
Educația pentru cetățenie globală (GCED) analizează aceste elemente pentru a sprijini elevii de toate vârstele să devină oameni etici, empatici și respectuoși, capabili să se adapteze la o lume în rapidă schimbare, chiar și în contextul celor mai complexe provocări și amenințări.
UNESCO promovează GCED în toate disciplinele și în toate sferele vieții pentru a le oferi elevilor cunoștințe, competențe și atitudini care cultivă toleranța, respectul și un sentiment comun de apartenență la o comunitate globală, cu scopul final de a asigura drepturile omului și pacea.
Provocările globale care perturbă pacea – precum escaladarea violenței și a conflictelor, agravarea efectelor schimbărilor climatice și creșterea discriminării și a discursurilor instigatoare la ură – pot fi atribuite inechităților sociale profund înrădăcinate.
Educația pentru cetățenie globală (GCED) are un rol esențial în transformarea educației pentru a contribui la abordarea acestor probleme și a cauzelor profunde ale violenței și pentru a crea societăți mai juste, mai sănătoase și mai pașnice. Dacă este realizată la scară largă, GCED are potențialul de a influența atitudinile, competențele și prioritățile generațiilor viitoare într-un mod care să contribuie la pace.
Pentru a contribui la combaterea inegalităților și inechităților și pentru a colabora în mod constructiv în vederea găsirii de soluții, GCED dezvoltă competențe cognitive, comportamentale, sociale și emoționale care permit oamenilor să înțeleagă legăturile dintre evoluțiile globale, naționale și locale.
Aplicarea GCED înseamnă reunirea părților interesate de la diferite niveluri și tipuri de învățământ, formal și informal, pentru a contribui la asigurarea faptului că fiecare elev poate beneficia de o educație care:
- să încorporeze principiile respectării drepturilor omului
- să încurajeze acțiunea pentru remedierea inegalităților și a nedreptăților
- să promoveze incluziunea și reconcilierea
- să prevină violența, hărțuirea, discursul instigator la ură și discriminarea
- să încurajeze gândirea critică
- să promoveze colaborarea între grupuri și discipline pentru a găsi soluții comune la provocările locale, naționale și globale.
Prin acest Premiu pentru educația pentru cetățenie globală, UNESCO promovează eforturile remarcabile în acest domeniu la nivel mondial.
Ce face UNESCO în domeniul educației pentru cetățenie globală?
UNESCO propune țărilor membre colaborarea în vederea îmbunătățirii și a reorganizării sistemelor lor de învățământ, astfel încât acestea să sprijine creativitatea, inovarea și angajamentul pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă.
- Oferă o viziune de ansamblu asupra educației de care au nevoie elevii de toate vârstele pentru a supraviețui și a prospera în secolul XXI. Adoptată în 2023, Recomandarea UNESCO privind educația pentru pace și drepturile omului, înțelegerea internațională, cooperarea, libertățile fundamentale, cetățenia globală și dezvoltarea durabilă este un instrument global de stabilire a standardelor, care definește modul în care educația ar trebui utilizată pentru a instaura o pace durabilă și a promova dezvoltarea umană.
- Sprijină dezvoltarea de programe și materiale didactice pe teme de cetățenie globală, adaptate diverselor contexte culturale. Printre numeroasele exemple se numără documentul de orientare generală privind obiectivele de predare și învățare ale educației pentru cetățenie globală sau recomandările privind integrarea principiilor învățării sociale și emoționale (SEL) în procesul educațional.
- Studiază impactul pozitiv al învățării interdisciplinare și creează legături între sectoare și sfere. Unul dintre domeniile cheie de interes este Cadrul privind educația culturală și artistică, în care UNESCO subliniază impactul pozitiv al învățării artelor și prin intermediul artelor asupra performanțelor școlare, dobândirii de competențe diferite și a unui nivel mai ridicat de bunăstare, precum și asupra lărgirii orizonturilor.
- Colaborează cu parteneri din cadrul programelor UNESCO și din sistemul ONU mai larg pentru a aborda amenințările contemporane la adresa drepturilor omului și a păcii și pentru a infuza principiile înțelegerii, nediscriminării și respectului pentru demnitatea umană în educație. Printre altele, UNESCO conduce eforturile globale în domeniul educației pentru a combate discursul instigator la ură online și offline, pentru a aborda antisemitismul, pentru a combate rasismul, pentru a preveni extremismul violent, pentru a facilita dialogul cultural și pentru a educa cu privire la încălcările drepturilor omului și la trecutul violent.
- Monitorizează modul în care valorile fundamentale ale educației pentru cetățenie globală se reflectă și sunt susținute de politica educațională și de programa școlară pentru a le pune în aplicare în mod eficient. De exemplu, prin colectarea de date globale privind acest indicator la fiecare patru ani, prin intermediul unui chestionar conceput pentru recomandare.
- Promovează colaborarea internațională în domeniul educației prin intermediul UNITWIN/Catedrele UNESCO și Rețeaua școlilor asociate UNESCO, care conectează peste 12 000 de instituții de învățământ din întreaga lume.
De ce acordă UNESCO prioritate educației pentru cetățenie globală?
Educația de calitate se numără printre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite, în care GCED este menționată ca unul dintre domeniile pe care țările trebuie să le promoveze. În timp ce conduce eforturile globale pentru atingerea acestui obiectiv, UNESCO apreciază că educația este principalul motor al dezvoltării umane, care poate accelera progresul în realizarea justiției sociale, egalității de gen, incluziunii și a altor obiective.
UNESCO arată că numai o educație care oferă o perspectivă globală, cu o apreciere profundă a perspectivelor locale, poate aborda provocările transversale de astăzi și de mâine. Această viziune este reafirmată în Declarația de la Incheon din 2015, adoptată în cadrul Forumului mondial privind educația, și reflectată în raportul UNESCO Futures of Education (Viitorul educației).
Pe baza dovezilor acumulate de UNESCO cu privire la impactul GCED, elevii care beneficiază de o astfel de educație încă din primele etape ale vieții devin mai puțin predispuși la conflicte și sunt mai deschiși la rezolvarea pașnică a acestora, respectând diferențele dintre ei. De asemenea, GCED s-a dovedit a fi eficientă în transformarea post-conflict. De exemplu, discutarea cauzelor profunde ale încălcărilor drepturilor omului care au avut loc în trecut ajută la detectarea tendințelor alarmante și la evitarea acestora în viitor.
Cum recomandă UNESCO să fie implementată GCED?
GCED nu este o materie singulară cu un curriculum prestabilit, ci mai degrabă un cadru, o prismă prin care poate fi privită educația. Aceasta poate fi predată ca parte integrantă a materiilor existente – de la geografie la studii sociale – sau independent. UNESCO sprijină diseminarea GCED la diferite niveluri și în multiple domenii ale vieții, dincolo de sala de clasă.
- La nivel politic: Guvernele pot elabora strategii și cadre naționale care recunosc importanța înțelegerii problemelor locale dintr-o perspectivă globală mai largă și pot acorda prioritate programelor educaționale care reflectă această viziune.
- În sala de clasă: Profesorii pot integra conținuturi și materiale care sensibilizează elevii cu privire la problemele globale și favorizează înțelegerea interculturală. De exemplu, la geografie, elevii pot învăța despre schimbările climatice și distribuția resurselor. La științe sociale, ei află cum degradarea mediului afectează drepturile copiilor în întreaga lume. La științe, ei descoperă modul în care copacii absorb carbonul din atmosferă prin fotosinteză și pot contribui la combaterea schimbărilor climatice. Profesorii pot, de asemenea, să le atribuie elevilor un proiect de grup în cadrul căruia aceștia vor trebui să conceapă o campanie pentru combaterea schimbărilor climatice în comunitatea lor locală.
- În afara școlii: Muzeele și instituțiile culturale pot concepe expoziții și materiale educaționale care să inspire cetățenia globală. Programele de schimb permit tinerilor să-și lărgească orizonturile vizitând alte comunități și țări.