SEMEP – Programul Sud – Est European pentru mediul înconjurător
Articol publicat pe 27-01-2015
Nume proiect: SEMEP – Programul Sud – Est European pentru mediul înconjurător
Descriere:
SEMEP este o reţea holistică, interdisciplinara, de educaţie de mediu şi de dialog inter-cultural pentru elevi şi profesori, ajungând până la nivel de comunitate. Obiectivul general al SEMEP este de a promova cunoştinţe, de înţelegere a moştenirii comune – istorice, sociale, culturale, ecologice, etice, etc. – din Europa de Sud-Est şi regiunea mediteraneană, de a promova o cultură a păcii şi a tolerantei între ţări.
În prezent, 14 ţări sunt participanţi activi în SEMEP: Albania, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Egipt, Grecia, Israel, Italia, Iordania, Malta, Autoritatea Palestiniană, România, Slovenia, Turcia.
În fiecare an are loc o reuniune a coordonatorilor naţionali ai Programului SEMEP, găzduit, pe rând de ţările participante, astfel că în perioada 22-27 mai, la Bucureşti, Bacău şi Reghin, cei 11 coordonatori naţionali din tot atâtea ţări au cunoscut direct unele din instituţiile de învăţământ romaneşti implicate în acest dinamic Program.
Cea mai ilustrativa cunoaştere a programului SEMEP este oferită de tematica anuală, astfel: anul şcolar 2007-2008 a invitat elevii să „Descopere diversitatea”, fiecare ţară participanta dezvoltând, la alegere, o subtema, respectiv la noi „Viaţa povestită prin veşminte. Şi hainele vorbesc, nu-i aşa?”
Pentru anul de învăţământ 2008-2009, tema centrală derulata a fost: .Descoperă schimbările din jurul tău., iar subtema abordată de peste 1500 de elevi şi cadre didactice din România a fost pe de o parte „Clădirile au amintiri” pentru şcolarii din Bucureşti şi „Soarele şi Lună în tradiţia românească”, pentru preşcolarii şi elevii din alte instituţii SEMEP din ţară.
Anul şcolar 2009-2010 a avut ca tematică centrală: „Punţi de legătură între artă, literatură, istorie, geografie, matematică, fizică, chimie, biologie etc”, iar două subteme s-au derulat, în funcţie de vârstă – preşcolari şi elevii mici: „Drumul pâinii: De la bobul de grâu la pâinea noastră cea de toate zilele” şi pentru elevii de gimnaziu şi liceu, în concordanţă cu colegii lor italieni, sloveni, croaţi, bulgari etc. s-a derulat proiectul: „Drumuri romane. De la Dunărea Albastră la Marea cea Mare”.