Ziua Mondiala a Filosofiei şi omagierii filosofului Lucian Blaga
Articol publicat pe 26-01-2015
În ziua de 19 noiembrie 2010, la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”din Bucureşti a avut loc o activitate festivă dedicată Zilei Mondiale a Filosofiei şi omagierii filosofului Lucian Blaga, eveniment organizat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, CNR UNESCO şi CN „I.L.Caragiale” Bucureşti. Cuvântul de deschidere a aparţinut Inspectorului General din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prof, Eugen Stoica, urmat de decanului Facultăţii de Filosofie, prof. dr. Romulus Brâncoveanu, care ne-au vorbit cu o fermă înduioşare despre taina în care se-nvăluie acest obiect de studiu, actualmente marginalizat prin programele de învăţământ, continuând cu o pledoarie pentru predarea filosofiei în şcoală.
Căci cum ar fi posibil ca tocmai noi, cu rezultate excepţionale la olimpiadele internaţionale la această materie, să o scoatem din programa preuniversitară şi să nu mai acordăm o şansă elevului pentru a-şi descoperi veleităţile într-ale filosofiei? Întâlnirea-surpriză a fost cu însăşi fiica filosofului, doamna Dorli Blaga, o caldă prezenţă, model de modestie şi demnitate, care ne-a uimit cu documente interesante despre activitatea diplomatică a eminentului poet şi filosof. Berna, Lisabona, Praga, Varşovia sau Viena sunt câteva dintre cele mai importante locaţii unde Lucian Blaga şi-a reprezentat cu multă conştiinciozitate ţara şi poporul, în ciuda problemelor cu care a trebuit să se confrunte.
Mai mult, el este cel care a încercat să promoveze personalităţi valoroase ale României de atunci, cum ar fi Tudor Vianu, Vasile Voiculescu, Nicolae Iorga, căruia îi organizează vizita la Berna. În raporturile sale, îşi exprimă şi îngrijorarea faţă de forma pe care o ia orientarea politică de stânga din Austria, ce va pune mai apoi bazele nazismului.