Ziua Mondială a Libertății Presei 2025
Articol publicat pe 01-05-2025
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma Recomandării adoptate la cea de-a 26-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO din 1991.
Ziua de 3 mai este un prilej de reflecție în rândul profesioniștilor din domeniul mass-media, cu privire la aspecte legate de libertatea presei și etica profesională. Este, de asemenea, o zi de comemorare a acelor jurnaliști care și-au pierdut viața în exercitare profesiei.
În 2025, Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată impactului inteligenței artificiale asupra libertății presei și mass-media.
Utilizarea și dezvoltarea fără precedent a sistemelor de inteligență artificială joacă un rol important în transformarea activității jurnalistice și a mass-media, precum și asupra libertății presei. În timp ce principiile mass-media - libertate, independență, pluralism - rămân esențiale, impactul IA asupra colectării, prelucrării și diseminării informațiilor este considerabil, generând atât avantaje, cât și riscuri importante.
Inteligența artificială oferă posibilitatea de a consolida libertatea de exprimare prin facilitarea accesului la informații, prin consolidarea comunicării globale și prin transformarea modului în care informațiile circulă în întreaga lume.
Totodată, utilizarea acesteia generează și riscuri suplimentare. Inteligența artificială poate fi folosită pentru a crea dezinformare, pentru a amplifica discursul instigator la ură online și pentru a favoriza noi forme de cenzură. Unii dintre actorii implicați utilizează inteligența artificială pentru supravegherea în masă a jurnaliștilor și a cetățenilor, creând un efect de intimidare asupra libertății de exprimare. Există o îngrijorare crescândă cu privire la faptul că IA ar putea contribui la omogenizarea peisajului mediatic global, reducând astfel diversitatea perspectivelor, pluralismul mediatic și marginalizând posturile de televiziune mai mici. Cooperarea între actorii relevanți este esențială pentru a dezvolta instrumente bazate pe inteligența artificială pentru integritatea informației, detectarea și combaterea dezinformării, promovând ecosisteme digitale sigure și bazate pe drepturile omului.
Evenimentul central dedicat Zilei Mondiale a Libertății Presei 2025 se va desfășura în data de 7 mai, la Bruxelles, la Bozar Center for Fine Arts. Programul zilei este accesibil
aici.
Totodată, în perioada 5 - 6 mai se vor desfășura mai multe
evenimente conexe organizate atât de UNESCO, cât și de societatea civilă, universități, rețele media și alte organizații internaționale cu sediul la Bruxelles.
În România, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Ligia Deca, Secretarul General al CNR UNESCO, alături de reprezentanți ai unor instituții de cultură, precum și jurnaliști din țară și din Diaspora, va împărtăși gânduri despre nevoia unei prese libere, bine informate și mereu în slujba cetățenilor acestei planete.