Ziua Mondială a Mediului
Articol publicat pe 09-06-2023
Anul acesta s-au implinit 51 de ani de la instituirea Zilei Mondiale a Mediului, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, subliniind preocuparea umanităţii pentru protejarea mediului înconjurător, a resurselor sale, precum şi solicitarea factorilor de decizie politică, ce pot acţiona în beneficiul acestuia.
UNESCO susține că educaţia pentru mediu trebuie să devină o componentă de bază a curriculumului şcolar până în anul 2025 şi accentuează metodologia de „whole institution approach” (abordarea integrată a educaţiei). Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay sublinia rolul fundamental al UNESCO – „Educaţia poate fi un instrument puternic în transformarea relaţiei pe care o avem cu natura.”
„Anul 2021 a marcat începutul Deceniului Națiunilor Unite pentru Restaurarea Ecosistemului, cu care UNESCO este strâns asociată împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), iar formidabila experiență acumulată în rezervațiile biosferei va fi acum de folos intregii lumi.” precizează doamna Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Educaţia pentru Dezvoltare Sustenabilă este răspunsul cheie al UNESCO, din sectorul educaţiei la provocările urgente şi dramatice cu care se confruntă planeta. Acţionând ca un actor global, UNESCO se implică activ în programe de consolidare a capacităţilor împreună cu guvernele statelor, oferind, astfel, educaţie de calitate în ceea ce priveşte schimbările climatice. În completarea registrului de activităţi în vederea avansării educaţiei schimbărilor climatice, UNESCO intervine sprijinind extinderea cadrului educaţional actual către o paletă tematică largă: schimbările climatice, biodiversitatea, reducerea riscului de dezastre, apa, oceanele, urbanizarea şi stiluri de viaţă durabile.
La nivel naţional, proiectul „România Educată” promovează respectul pentru mediu acordând o atenție deosebită problematicii schimbărilor climatice și dezvoltării sustenabile. Educația privind schimbările climatice și mediu este un program care se adresează cu precădere învățământului preuniversitar și vizează întărirea și completarea curiculei de mediu existentă în prezent. Printre propuneri se numără prelungirea inițiativei Şcoala Altfel cu o Săptămâna Verde, ce cuprinde extinderea paletei de cursuri opţionale cu privire la protecţia mediului cu completarea programelor şcolare de geografie, biologie, chimie, fizică, etc. cu cunoştiinţe de educaţie privind schimbările climatice şi mediul; formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice pentru a se putea angaja în educaţia formală şi non-formală privind schimbările climatice şi mediul; amenajarea/îmbunătăţirea mediului de învăţare, noilor tehnologii, în particular tehnologii verzi.