Masa rotundă virtuală ”Etica Inteligenței Artificiale. Cât de inteligent putem utiliza IA?”
Articol publicat pe 03-06-2021
Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează joi, 3 iunie, între orele 11:00 și 14:00 masa rotundă virtuală „Etica Inteligenței Artificiale. Cât de inteligent putem utiliza IA? ”.
Întâlnirea virtuală va reuni cercetători din domeniul eticii, profesori universitari din domeniul IA și eticii IA, parlamentari, reprezentanți ai catedrelor UNESCO și din mediul de afaceri preocupați de etica IA.
Prin amabilitatea Comisiei Naționale Franceze pentru UNESCO, doamna Vanessa Nurock, șefa Catedrei UNESCO de Bioetică și IA de la Universitatea din Paris 8, va prezenta activitățile Catedrei colegilor români.
Rezultatele colocviului online ”Etica în IA. Cât de inteligent putem utiliza Inteligența Artificială?” vor fi concretizate prin editarea unei publicații bilingve (româno-engleză) care va fi inclusă în biblioteca digitală UNESCO.
Va fi creat, de asemenea, un Modul de comunicare și informare despre ce înseamnă IA și ce impact are asupra vieților noastre, aspecte etice ale folosirii IA pe scară din ce în ce mai largă, în toate domeniile de activitate, modul realizat cu contribuția unor specialiști cu experiență internațională.
Acest Modul se dorește a fi un preambul în perspectiva adoptării Recomandării privind Etica în Inteligența Artificială, la cea de-a 41-a Conferință Generală UNESCO din noiembrie 2021, document de importanță majoră și instrument de stabilire a standardelor internaționale în domeniul IA.
Comitetul special al experților tehnici și juridici s-a reunit în aprilie 2021 (și urmează din nou, pe 21-25 iunie) pentru a analiza proiectul de Recomandare privind Etica Inteligenței Artificiale (IA).
În cadrul celei de-a 40-a sesiuni din noiembrie 2019, Conferința Generală a UNESCO a decis să dezvolte un instrument normativ internațional privind etica IA, sub forma unei Recomandări. De atunci, UNESCO a realizat un efort multidisciplinar, multicultural și pluralist pentru a produce un raport preliminar și un proiect preliminar de Recomandare, împărtășit cu statele membre în septembrie 2020 pentru comentariile lor. Aceste comentarii scrise au fost luate în considerare de către Directorul General UNESCO la pregătirea raportului său final cu privire la Recomandare, care conține proiectul de Recomandare privind etica IA.
Textul negociat și aprobat va fi prezentat statelor membre spre adoptare de către Conferința Generală a UNESCO la cea de-a 41-a sesiune. Dacă va fi adoptată, Recomandarea va fi primul instrument global de stabilire a standardelor în acest domeniu.
Agenda colocviului
Madlen Șerban, Secretar General CNR UNESCO – Cuvânt de deschidere. Importanța proiectului de Recomandare UNESCO privind Etica în Inteligența Artificială, cum putem folosi IA la modul inteligent.
Prof. dr. Vanessa Nurock, Universitatea Paris 8, Catedra UNESCO “Etica proceselor vii și artificiale (EVA)” – Prezentare EVA, catedră nouă dedicată analizei etice și politice a evoluțiilor recente referitoare la procesele vii și artificiale, considerând etica un partener angajat de-a lungul timpului.
Lect. univ. dr.Constantin Vică, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București – Etica Inteligenței Artificiale, între diplomații și birocrații morale.
Prof. Dr. Călin Enăchescu, UMFST Târgu Mureș – Probleme etice legate de inteligența artificială. Demersul UNESCO pentru elaborarea unui proiect de Recomandare privind Etica IA.
Dr. Manuela Catrina, director Școala Europeană “Ovidiu Șincai” – Reflecții asupra Eticii în IA.
Prof. Dr. Alexandru Dragomir, Universitatea din București – De ce avem nevoie de IA explicabilă ?
Lect. dr. Mihaela Constantinescu, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), Facultatea de Filosofie, Universitatea din București – Inteligență Artificială și externalități morale.
Prof. Dr. Liviu Dinu, Universitatea din București – Etica și lingvistica computațională.
Prof. dr. ing. Adina Magda Florea, prorector Universitatea Politehnică București – Robustețe, siguranță și transparență pentru inteligență artificială de încredere.
Prof. dr. Răzvan Rughiniș, Universitatea Politehnica din București, Provocări ale eticii IA în educația pentru inovare.
Asist. univ. dr. Cernea Mihail-Valentin, Academia de Studii Economice –Inteligența artificială în război. Provocări și dileme.
Ligia Bonta, sociolog, coordonator Serviciul Reclamații, Asirom - Studiu de caz: Folosirea IA în inspecția de risc pentru asigurări facultative CASCO. Asirom VIG este prima companie de asigurări din România și una dintre primele din Europa care folosește IA în inspecția de risc pentru autovehicule.
Acest colocviu face parte din programul aniversar al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO “România și UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare”.