Sub genericul "România și UNESCO, 65 de ani de la aderare - O călătorie pe calea undelor", am invitat publicul larg, în parteneriat cu Radio România Cultural, la o ediție a emisiunii ”Cu...minte de weekend” cu totul aparte. Timp de două zile, sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 12.00, sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO s-a transformat într-un veritabil studio de radio. Programul a fost unul variat, atât din unghi tematic, mergând de la aspecte care țin de patrimoniul cultural al României sau de aniversările UNESCO, la foarte actuala problematică a biodiversității, cât și din perspectiva cuprinderii temporale, invitații punctând atât jaloanele istorice ale activității României în cadrul UNESCO, cât și subiectele înscrise pe agenda actuală.
Sâmbătă am rememorat pe scurt istoria UNESCO și a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, am subliniat temele majore de interes ale Comisiei și ale partenerilor noștri din acest an aniversar, am clarificat ce înseamnă patrimoniu mondial UNESCO cultural și natural și am evidențiat, alături de invitații emisiunii din teritoriu, siturile României din Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial.
Având în vedere că pe 22 mai am celebrat Ziua Internațională a Biodiversității, am discutat și despre rezervațiile biosferei UNESCO din România.
De asemenea, a beneficiat de un moment special și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care anul acesta împlinește 100 de ani de la fondare. La această aniversare este asociată și UNESCO, în contextul în care Organizația participă, din anul 1952, la comemorările evenimentelor istorice și la aniversările unor personalități eminente sărbătorite de statele membre și de membrii asociați, pentru a le oferi o semnificație mondială.
Duminică, am vorbit despre patrimoniul imaterial UNESCO, elementele României din Lista Patrimoniului Intangibil, dosarul nou al Cămășii cu Altiță depus de România în martie la UNESCO alături de Republica Moldova, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și aniversări UNESCO nominalizate sau susținute de România, la care Organizația este asociată.
Am schițat portretul lui Eugen Coșeriu, cel de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 100 de ani, unul dintre cei mai mari lingviști ai secolului al XX-lea, a cărui operă a fost considerată o revoluție în științele limbii, asemănătoare revoluției produse în știință de Copernic.
Ne-am delectat și cu povești ale Academiei Române despre cei 65 de ani de prezență a României în UNESCO.
Le mulțumim pentru intervenția în emisiune și distinșilor reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României și Academiei Române:
- doamna consilier prezidențial Ligia Deca, Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare
- domnul deputat Mihai Weber, președinte Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO
- doamna secretar de stat Daniela Gîtman, Ministerul Afacerilor Externe
- doamna ambasador Simona Miculescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO, Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO
- domnul academician Ioan-Aurel Pop, președinte Academia Română
Mulțumim realizatoarei emisiunii ”Cu...minte de weekend” Andreea Ionescu, reporterei Mădălina Corina Diaconu, redactorului Ovidiu Chira și echipei tehnice prezente la sediul nostru, alcătuite din Cristian Boita, Bogdan Dumitrescu și Ciprian Ion.