Jocul Fecioresc – inscris in lista reprezentativă a patrimoniului imaterial cultural al umanitatii
Articol publicat pe 05-01-2016
La propunerea statului roman, in colaborare cu asociatii culturale, reprezentanti ai comunitatii si practicieni ai traditiei, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial Cultural a inscris in lista reprezentativă a patrimoniului imaterial cultural al umanitatii traditionalul Joc Fecioresc.
Jocul Fecioresc este un gen de dans popular barbatesc practicat în viața comunității la ocazii festive, cum ar fi nunți și sarbatori, care se desfasoara în principal în Transilvania, unde îl regasim în toate zonele etnofolclorice: Câmpia Transilvaniei, Valea Someşului, Valea Mureşului, Sudul Transilvaniei, Ţara Năsăudului, Maramureş, Ţara Oaşului, Codru, Bihor, Ţara Zarandului, Banat, atât în localităţile rurale cât şi urbane. Fiecare comunitate are propriile variante, dar toate afișează virtuozitate și combinații armonioase de mișcare și ritm. Un rol deosebit este atribuit liderului grupului și coordonatorului care antreneaza și integrează membrii grupului, în timp ce al doilea lider este selectat pentru abilitățile sale de interpret și conduce dansul. Dansatorii se grupeaza în grupuri de baieti si barbati cu varste cuprinse intre 5 – 70 de ani.
Sunt incurajate diversitatea etnica si dialogul intercultural. Toți membrii comunității sunt implicati și iau parte la dans, fie ca artiști executanți, fie ca spectatori, fapt ce îmbunătățește coeziunea socială. Jocurile Fecioresti ofera o oportunitate tinerilor de a-si consolida statutul social în comunitățile tradiționale, în special în rândul fetelor și a familiilor acestora în anticiparea căsătoriei.
Jocul Fecioresc este o expresie a identității de gen și a identitatii sociale și locale, precum și un mediu de comunicare interculturală într-o regiune multi-etnica. Jocurile sunt transmise non-formal prin observare si practicare la ocazii festive , cat si formal in cadrul grupurilor de dans organizate.
Inscriptia pe lista reprezentativă a patrimoniului imaterial cultural al umanitatii contribuie la asigurarea unei mai bune vizibilitati a patrimoniului cultural intangibil romanesc si la constientizarea semnificatiei sale. Comunitati din alte state sunt incurajate sa procedeze similar pentru protejarea propriilor traditii culturale.
Linkuri externe